Technasium kookt met insecten

Algemeen nieuws

Onze technasiumleerlingen van de tweede klas waren donderdag 1 december bij SG Newton om in de keuken hun zelfbedachte recepten met insecten te bereiden.

De wereldbevolking groeit, en onze voedselvoorziening komt steeds meer onder druk te staan. We zullen voor ons voedsel meer gebruik moeten gaan maken van alternatieve bronnen en productiemethoden. Hiervoor kunnen insecten, die bordenvol eiwitten zitten, een uitkomst zijn door ze te verwerken in gerechten.

Gerechten met insecten aantrekkelijk maken 
In een groot deel van de wereld is het heel normaal om insecten te eten. Ondanks de vele voordelen blijft de afzetmarkt in ons land klein. Veel mensen vinden het eng of vies. Om die weerstand te overwinnen is het belangrijk om de bekendheid van het eten van insecten te vergroten en moeten de gerechten zo aantrekkelijk mogen ontwikkeld worden.

Opdracht van Hotel Restaurant Fortuna in Edam 
Onze leerlingen gingen aan de slag voor Hotel Restaurant Fortuna in Edam. Bij het ontwikkelen van gerechten is Milan Spronk, gespecialiseerd kok bij dit restaurant, altijd op zoek naar nieuwe ingrediënten en technieken waarmee hij de gasten kan verbazen en ze een mooie avond kan geven.

Onze leerlingen hebben in de keuken van SG Newton, met hulp van docent-kok Maura, tevens collega bij de Fortuna, hun zelfbedachte voorgerechten met insecten bereid en met een pitch aan Milan gepresenteerd.

Natuurlijk is er een aantal eisen verbonden aan de opdracht:

Ten minste één van de volgende insecten dient in het gerecht verwerkt te zijn: krekels, sprinkhanen, meelwormen of buffalo-wormen. Het gerecht moet aansluiten op het menu van het restaurant, waarbij ze moeten onderbouwen waarom gasten dit gerecht zouden bestellen. Daarnaast wordt er actief rekening gehouden met voedselverspilling tijdens het bereiden en serveren.

Op het menu stonden onder andere de volgende gerechten:

  • soep
  • pasteitje
  • stoofperen
  • quiche met pompoen
  • slider (mini-burger)
  • mini-wrap

Alles bij elkaar een smaaksensatie plus inspiratie! We zijn de SG Newton heel erg dankbaar dat wij gebruik hebben mogen maken van hun keuken.