Na het succes van The Wave en de filmproductie van Enigma stonden de acteurs van de TCOSG deze week op het podium met hun voorstelling De Muur. In reprise en door succes opnieuw opgevoerd. Voor het eerst in de geschiedenis van onze school was de toneeluitvoering toegankelijk voor een breed publiek, waardoor de Othello zaal van Het Park tot twee keer toe vrijwel uitverkocht raakte.
De Muur gaat over de beginjaren van de Berlijnse Muur, toen deze werd opgebouwd in 1961. In de voorstelling zien we een groep vrienden die het gelukt is om van het oosten van de stad naar het westen te vluchten. Ze hebben een missie: zo snel mogelijk hun familie en vrienden ook naar het westen helpen door het graven van een tunnel onder de muur door.
De Muur is het verhaal over onderdrukking, over de terreur van verregaande spionage op vriend, familie en buur en wat dat met een mens doet. Voor mevrouw Best, een van de bezoekers van de première, raakt het een gevoelige snaar. Als vier jarig meisje vluchtte zij met haar moeder vanuit Oost Duitsland naar het westen.
“Jeetje, wat was dit goed!” is haar eerste reactie op de uitvoering.
“Dit verhaal komt zo dichtbij en wat hebben ze dit goed neergezet. Dit stuk raakt mij diep. Oorlog is zo oneerlijk, er is zoveel verdriet, pijn en leegte, ook ver na de oorlog nog.”
Hoe vinden onze acteurs het, om voor iemand te spelen voor wie dit zo dichtbij komt?
“Het is best wel spannend om op te treden voor iemand die dit meegemaakt heeft.” Vertelt Tirzah Snel, die in De Muur op indrukwekkende wijze de intimiderende Stasi commandant Greta Krüger speelt. “Toen we de voorstelling voor de zomervakantie speelden zat mijn eigen oma in het publiek die opgegroeid is in de DDR. Haar raakte het ook heel erg. Dat was voor mij ook heel emotioneel, vooral omdat ik echt the bad guy aan het spelen ben. Om er op deze manier mee bezig te zijn maakt het voor ons echt, en komt het heel dichtbij. Het is meer dan alleen geschiedenisles, het is geen verhaal, het is echt.”
Tijdens de repetities brak de oorlog in Oekraine uit. De acteurs van de TCOSG hebben ervoor gekozen om de inkomsten van het toneelstuk te doneren aan giro 555 tbv dit door Rusland binnengevallen land. Het maakt dat het verhaal van de Muur meer dan echt en het onderwerp erg actueel. Aan iedereen die er was: heel erg bedankt voor jullie komst, jullie bijdrage aan giro 555 en voor alle liefdevolle reacties. Het is mooi en hartverwarmend om jullie interesse te voelen. We zien jullie graag terug voor de volgende productie van de TCOSG!