Excursie Westerbork havo 5

Algemeen nieuws

Vandaag was het eerste deel van de tweedaagse excursie van havo 5 naar Overloon en Westerbork met Nederlands en Engels. De excursie sluit aan bij het project rondom Anne Frank vanuit Nederlands en voor Engels staat deze periode oorlog en conflict centraal.
H5C en H5D bezochten vandaag het voormalig doorgangskamp Westerbork waarvandaan ook Anne Frank naar Bergen Belsen is gedeporteerd. De leerlingen vonden het een indrukwekkende dag. ‘Gek om te bedenken dat Anne Frank hier gelopen heeft,’ zegt Nigel. De leerlingen zien absoluut het belang van het bezoek en maken zelf ook de verbinding met wat er nu in de wereld gebeurt.
‘Het was indrukwekkend maar ook emotioneel vermoeiend. Het is wel nodig dat mensen dit te zien krijgen zodat je je een beeld kunt vormen van wat er is gebeurd,’ zeggen Braylissa en Femke. De leerlingen kregen een les over de oorlog aan de hand van een Joodse familie die in Hoorn woonde en uiteindelijk via Westerbork in Sobibor om het leven kwam. Vervolgens gingen de leerlingen naar het voormalige kampterrein waar zij ervaarden hoe het leven in Westerbork was. ‘In Westerbork zie je het niet echt, maar je voelt het wel. En zeker door het verhaal dat erbij wordt verteld. Je voelt oprecht elk deel van wat is gebeurd. Als je om je heen kijkt en je luistert dan zie je het voor je. Heel intens.’